Braun Series 9 – Vizsgálati eredmények

Series 9 – Vizsgálati eredmények

A vizsgálati eredmények igazolása: „A világ leghatékonyabb borotvája. Kivételesen gyengéd, 3 napos borostán tesztelve.”

A vizsgálati eredmények igazolása: „A világ leghatékonyabb borotvája. Kivételesen gyengéd, 3 napos borostán tesztelve.” négy vizsgálatot (a továbbiakban: 1–4. vizsgálat) végzett a stuttgarti (Németország) ipi „Institute für Produkt-Markt-Forschung”, amelyek során a fogyasztók segítségével szubjektíven tesztelték a Braun Series 9 márkájú borotvát és négy másik versenytársát. A „borotválási hatékonyság” kifejezés az egy húzás/időegység alatt eltávolított szőrszál mennyiségét jelöli, a „bőrkímélő működés” kifejezés pedig arra utal, hogy mekkora a borotválkozás alatt és után fellépő irritáció, azaz milyen kényelmes a borotválkozás.

A tesztelt borotvák az alábbi versenytársak prémium borotvái: Philips, Panasonic és Remington – köztük két körkéses (a továbbfejlesztett Philips Series 9000 (9711) és a Remington HyperFlex), valamint két rezgőkéses (a továbbfejlesztett Panasonic Lamdash 5 (ES-CLV9A) és a Remington Smart Edge Pro) borotva.

1. vizsgálat

A Braun Series 9 (9090cc) és a továbbfejlesztett Philips Series 9000 (9711) összehasonlítása egy felhasználói teszt során (tesztszám: M165023)

A teszt célja:

A Braun Series 9 és a továbbfejlesztett Philips Series 9000 borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő, valamint a borotválási teljesítmény, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről szerzett személyes tapasztalatainak felmérésére összpontosított.

A teszt leírása:

Helyszín: ipi Institute für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2016. május 4. – 2016. június 30.
Tesztalanyok: 107 olyan 18–65 év közötti simára borotvált arcbőrű férfi, aki hetente háromszor vagy négyszer borotválkozik, és hajlandó legalább 150 eurót fizetni egy borotváért. A tesztelést végző alanyok 51%-a körkéses, míg 49%-a rezgőkéses borotvát használ otthon. A tesztet háromnapos, illetve 24 órás borostán végezték el.
A teszt kivitelezése: A tesztborotválást a tesztelést végző intézmény tesztvezetője felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot, az egyik felét Braun Series 9, míg a másik felét továbbfejlesztett Philips Series 9000 borotvát használtak.
Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot az alábbi szempontok alapján: alaposság, gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után.
Az eredmények: A Braun Series 9 az alábbi, háromnapos, illetve a 24 órás borostán mérhető borotválkozási szempontok esetén jelentősen jobb teljesítményt nyújtott a Philips Series 9000 borotvához képest, (többek között) az alaposság (95%-os megbízhatósági szint mellett a 24 órás, illetve 99% megbízhatósági szint mellett a háromnapos borostán), a sebesség (99%-os megbízhatósági szint mellett mindkét borostahossz esetén), és a mért borotválkozási idő tekintetében (99%-os megbízhatósági szint mellett mindkét borostahossznál) – A visszamaradt szőrszálak eltávolítása (95%-os megbízhatósági szint mellett), illetve a borotválkozással való elégedettség esetében (99%-os megbízhatósági szint mellett) jelentősen jobb teljesítményt nyújtott a háromnapos borostán.
Mindkét borotva egyforma teljesítményt nyújtott a bőrkímélő működés tekintetében.

2. vizsgálat

A Braun Series 9 és a továbbfejlesztett Panasonic Lamdash 5 (ES-CLV9A) összehasonlítása egy felhasználói teszt során (tesztszám: M165004)

A teszt célja:

A Braun Series 9 és a továbbfejlesztett Panasonic Lamdash 5 borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére, valamint a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről szerzett személyes tapasztalatainak felmérésére összpontosított.

A teszt leírása:

Helyszín: ipi Institute für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2016. március 2. – 2016. április 8.
Tesztalanyok: 100 olyan 18–65 év közötti simára borotvált arcbőrű férfi, aki hetente háromszor vagy négyszer borotválkozik, és hajlandó legalább 150 eurót fizetni egy borotváért. Minden résztvevő rezgőkéses borotvát használ otthonában. A tesztet háromnapos, illetve 24 órás borostán végezték el.
A teszt kivitelezése : A tesztborotválást a tesztelést végző intézmény tesztvezetője felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot, az egyik felét Series 9, míg a másik felét továbbfejlesztett Panasonic Lamdash 5 (ES-CLV9A) borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot az alábbi szempontok alapján: alaposság, gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után.
Az eredmények: A gyorsaság (hatékonyság), az alaposság és a problémás felületekhez való alkalmazkodás, illetve a mért borotválkozási idő szempontok esetében a Braun Series 9 (: 95%-os megbízhatósági szint mellett) jelentősen jobb háromnapos borostán mért borotválkozási teljesítményt nyújtott a továbbfejlesztett Panasonic Lamdash 5 borotvához képest. Mindkét borotva egyforma teljesítményt nyújtott a 24 órás borostán mért alaposság és a gyorsaság (hatékonyság) tekintetében.
Mindkét borotva egyforma teljesítményt nyújtott mindkét borostahossz esetén bőrkímélő működés, illetve a visszamaradt szőrszálak eltávolítása a problémás területeken szempontok tekintetében.

3. vizsgálat

A Braun Series 9 és a Remington HyperFlex Pro XR 1370 összehasonlítása egy felhasználói teszt során (tesztszám: M 135113)

A teszt célja:

A Braun Series 9 és a Remington HyperFlex Pro XR1370 borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére, valamint a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről szerzett személyes tapasztalatainak felmérésére összpontosított.

A teszt leírása:

Helyszín: ipi Institute für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam : 2013. november 11. – november 15.
Tesztalanyok: 103 olyan 25–60 év közötti simára borotvált arcbőrű férfi, aki hetente legalább háromszor borotválkozik, és hajlandó legalább 130 eurót fizetni egy borotváért. A tesztelést végző alanyok 50%-a körkéses, míg 50%-a rezgőkéses borotvát használ. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
A teszt kivitelezése : A tesztborotválást a tesztelést végző intézmény tesztvezetője felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot, az egyik felét Braun Series 9, míg a másik felét Remington HyperFlex borotvával borotválták.
Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot az alábbi szempontok alapján: alaposság, gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint a kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után.
Az eredmények: Az alaposság, gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint a kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után szempontok esetében a Braun Series 9 (: 95%-os megbízhatósági szint mellett) jelentősen jobb háromnapos borostán mért borotválkozási teljesítményt nyújtott a Remington HyperFlex borotvához képest. Mindezen felsorolt szempontok kiértékelése a problémás területekre is vonatkozik. Az arc egyik felén mért borotválkozási idő szintén jelentősen rövidebb a Braun Series 9 borotvával a Remington HyperFlex borotvához képest.

4. vizsgálat

A Braun Series 9 és a Remington SmartEdge Pro XF 8700 összehasonlítása egy felhasználói teszt során (tesztszám: 155015)

A teszt célja:

A Braun Series 9 és a Remington Smart Edge Pro borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során.
A teszt a borotválkozási idő mérésére, valamint a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről szerzett személyes tapasztalatainak felmérésére összpontosított.

A teszt leírása:

Helyszín: ipi Institute für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2015. március 9. – április 2.
Tesztalanyok: 52 olyan 18–65 év közötti simára borotvált arcbőrű férfi, aki hetente legalább háromszor borotválkozik, és hajlandó legalább 130 eurót fizetni egy borotváért.
Minden résztvevő rezgőkéses borotvát használ otthonában is. A tesztet háromnapos, illetve 24 órás borostán végezték el.
A teszt kivitelezése: A tesztborotválást a tesztelést végző intézmény tesztvezetője felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot, az egyik felét Series 9, míg a másik felét Remington Smart Edge Pro borotvát használtak. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot az alábbi szempontok alapján: alaposság, gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után.
Az eredmények: Az alaposság, a gyorsaság (hatékonyság), a visszamaradt szőrszálak eltávolítása, valamint a kíméletesség a bőrhöz borotválkozás előtt és után szempontok esetében a Braun Series 9 ( 95%-os megbízhatósági szint mellett) jelentősen jobb borotválkozási teljesítményt nyújtott a háromnapos borostán és a 24 órás borostán egyaránt a Remington Smart Edge Pro borotvához képest. Mindezen felsorolt szempontok kiértékelése a problémás területekre is vonatkozik. Az arc egyik felén mért borotválkozási idő szintén jelentősen rövidebb a Braun Series 9 borotvával, mint a Remington Smart Edge Pro borotvával.

5. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Philips Series 9000” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 235_CD_314E)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: a SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2014. szeptember 15. – október 2.
Tesztalanyok: 22 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 23–49 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Philips Series 9000”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Philips Series 9000” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 30 másodperc után megszakították, hogy lemérjék, a borotvák milyen mértékben távolítják el a szőrszálakat.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Philips Series 9000” borotvához képest.

6. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Panasonic Lamdash 5 blade ES-LV 65” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 237_CS_314E)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2014. október 19–29.
Tesztalanyok: 28 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 22–47 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyok mindannyian rezgőkéses borotvahasználók, mivel mindkét tesztborotva rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Panasonic Lamdash 5” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 30 másodperc után megszakították, hogy lemérjék, a borotvák milyen mértékben távolítják el a szőrszálakat.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Panasonic Lamdash 5 blade ES-LV 65” borotvához képest.

7. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Remington HyperFlex Pro XR1370” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 217_CS_413S)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2013. november 14–26.
Tesztalanyok: 24 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 22–49 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Remington HyperFlex Pro”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Remington HyperFlex Pro” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 45 másodperc után megszakították, hogy elvégezzék a mérést.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Remington HyperFlex Pro” borotvához képest. Az 5–7. tanulmány elvégzését megerősítette a SEICKEL piackutató intézet: