Braun Series 9 – Vizsgálati eredmények

Series 9 – Vizsgálati eredmények

a következő állítás igazolására: „A világ leghatékonyabb és legkényelmesebb borotválkozási élménye/borotvája, háromnapos borostán tesztelve."

Összesen hét különböző vizsgálatot végeztünk, hogy igazoljuk az alábbi reklámszövegek állításait: „A világ leghatékonyabb és legkényelmesebb borotvája”, illetve „A világ leghatékonyabb és legkényelmesebb borotválkozási élménye”.
Négy vizsgálatot (az alábbiakban 1–4. sorszámmal jelölve) a stuttgarti piackutató intézet, az ipi Institut für Produkt-Markt-Forschung végzett el. Az intézet szubjektív fogyasztói teszteket végzett a „Braun Series 9” márkájú borotván és négy másik versenytársán.
A „Braun Series 9” háromnapos borostán kifejtett borotválási hatékonysága három további vizsgálatban (az alábbiakban 5–7. sorszámmal jelölve) az optikai mérési eljárásnak köszönhetően objektívan lett meghatározva a másik három versenytárs borotvával való összehasonlítás során. Az egyes vizsgálatok részletes leírása az alábbiakban olvasható.
A „borotválási hatékonyság” kifejezés az egy húzás/időegység alatt eltávolított szőrszálmennyiséget jelöli, a „bőrkímélő működés” kifejezés pedig arra utal, hogy mekkora a borotválkozás alatt és után fellépő irritáció.

A tesztelt versenytárs borotvák az alábbi versenytársak prémium borotvái: Philips, Panasonic és Remington – köztük két körkéses (a „Philips Series 9000” és a „Remington HyperFlex”), valamint két rezgőkéses (a „Panasonic Lamdash 5” és a „Remington Smart Edge Pro”) borotválási rendszer. A „Braun Series 9” egy rezgőkéses borotválási rendszer.

1. vizsgálat

A „Braun Series 9” és a „Philips Series 9000 (s9731)” fogyasztói teszten való összehasonlítása (ipi-tesztszám: M145092)

A teszt célja:

A „Braun Series 9” és a „Philips Series 9000” borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére fókuszált, valamint azt mérte fel, hogy miként vélekednek a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről.

A teszt leírása:

Helyszín: Fogyasztói tesztstúdió, ipi Institut für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2014. március 11. – 2015. február 2.
Tesztalanyok: 100 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 20–60 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak, és készek legalább 150 eurót fizetni egy új borotváért. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Philips Series 9000”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A borotvákat a tesztben részt vevő 100 férfi háromnapos és 24 órás borostán is tesztelte.
A teszt kivitelezése: A tesztet tesztvezető felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Philips Series 9000” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot, az alábbiakat is beleértve: „alaposság”, „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint „bőrkímélés borotválkozás előtt és után”. A tesztben a „Braun Series 7” termék is részt vett: a „Philips Series 9000” borotvával hasonlították össze.
Az eredmények: Ami az „alaposság”, a „gyorsaság (hatékonyság)”, valamint „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása” szempontjait illeti, a „Braun Series 9” a háromnapos, illetve a 24 órás borostán mérhető borotválkozási hatékonyság esetében is jelentősen jobb teljesítményt nyújtott (megbízhatósági szint: 99%) a „Philips Series 9000” borotvához képest. A „Braun Series 9” szintén minden szempontból nyert a borotválkozás előtti és utáni bőrkímélést tekintve háromnapos borosta esetén (legalább 95%-os szignifikancia mellett). A felsorolt tulajdonságok értékelése a problémás területekre is vonatkozik. Háromnapos borosta esetén az arc egyik felén mért borotválkozási idő jelentősen rövidebb a „Braun Series 9” borotvával, mint a „Philips Series 9000” borotvával: a „Braun Series 9” esetében 117, míg a „Philips Series 9000” esetében 138 másodperc.

2. vizsgálat

A „Braun Series 9” és a „Panasonic Lamdash 5 (ES-LV65-s5)” fogyasztói teszten való összehasonlítása (ipi-tesztszám: M135114)

A teszt célja:

A „Braun Series 9” és a „Panasonic Lamdash 5” borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére fókuszált, valamint azt mérte fel, hogy miként vélekednek a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről.

A teszt leírása:

Helyszín: Fogyasztói tesztstúdió, ipi Institut für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2013. november 18–22.
Tesztalanyok: 101 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 18–65 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább háromszor borotválkoznak, és készek legalább 150 eurót fizetni egy borotváért. A tesztben résztvevők otthon rezgőkéses borotválási rendszert használnak, mivel mindkét tesztborotva rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet kizárólag háromnapos borostán végezték el.
A teszt kivitelezése: A tesztet tesztvezető felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Panasonic Lamdash 5” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot, az alábbiakat is beleértve: „alaposság”, „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint „bőrkímélés borotválkozás előtt és után”.
Az eredmények: Ami az „alaposság”, a „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint a „bőrkímélő működés” szempontjait illeti, a „Braun Series 9” a háromnapos borostán mérhető borotválkozási hatékonyság esetében is jelentősen jobb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: legalább 95%) a „Panasonic Lamdash 5” borotvához képest. Mindezen felsorolt tulajdonságok kiértékelése a problémás területekre is vonatkozik. Háromnapos borosta esetén az arc egyik felén mért borotválkozási idő jelentősen rövidebb a „Braun Series 9” borotvával, mint a „Panasonic Lamdash 5” borotvával: a „Braun Series 9” esetében 119, míg a „Panasonic Lamdash 5” esetében 127 másodperc.

3. vizsgálat

A „Braun Series 9” és a „Remington HyperFlex Pro XR 1370” fogyasztói teszten való összehasonlítása (ipi-tesztszám: M135113)

A teszt célja:

A „Braun Series 9” és a „Remington HyperFlex Pro XR1370” borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére fókuszált, valamint azt mérte fel, hogy miként vélekednek a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről.

A teszt leírása:

Helyszín: Fogyasztói tesztstúdió, ipi Institut für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2013. november 11–15.
Tesztalanyok: 103 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 25–60 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább háromszor borotválkoznak, és készek legalább 150 eurót fizetni egy borotváért. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Remington HyperFlex Pro XR1370”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet kizárólag háromnapos borostán végezték el.
A teszt kivitelezése: A tesztet tesztvezető felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Remington HyperFlex” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot, az alábbiakat is beleértve: „alaposság”, „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint „bőrkímélés borotválkozás előtt és után”.
Az eredmények: Ami az „alaposság”, a „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint a „bőrkímélő működés” szempontjait illeti, a „Braun Series 9” a háromnapos, illetve a 24 órás borostán mérhető borotválkozási hatékonyság esetében is jelentősen jobb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 99%) a „Remington HyperFlex” borotvához képest. Mindezen felsorolt tulajdonságok kiértékelése a problémás területekre is vonatkozik. Háromnapos borosta esetén az arc egyik felén mért borotválkozási idő jelentősen rövidebb a „Braun Series 9” borotvával, mint a „Remington HyperFlex” borotvával: a „Braun Series 9” esetében 115, míg a „Remington HyperFlex” esetében 135 másodperc.

4. vizsgálat

A „Braun Series 9” és a „Remington Smart Edge Pro XF 8700” fogyasztói teszten való összehasonlítása (ipi-tesztszám: M155015)

A teszt célja:

A „Braun Series 9” és a „Remington Smart Edge Pro” borotvák borotválási hatékonyságának és bőrkímélő működésének összehasonlítása egy felhasználói teszt során. A teszt a borotválkozási idő mérésére fókuszált, valamint azt mérte fel, hogy miként vélekednek a tesztalanyok a borotválási teljesítményről, illetve a borotvák bőrkímélő működéséről.

A teszt leírása:

Helyszín: Fogyasztói tesztstúdió, ipi Institut für Produkt-Markt-Forschung, Stuttgart
Időtartam: 2015. március 9. – április 2.
Tesztalanyok: 52 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 18–65 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább háromszor borotválkoznak, és készek legalább 130 eurót fizetni egy borotváért. A tesztben résztvevők otthon rezgőkéses borotválási rendszert használnak, mivel mindkét tesztborotva rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A borotvákat a tesztben részt vevő 52 férfi háromnapos és 24 órás borostán is tesztelte.
A teszt kivitelezése: A tesztet tesztvezető felügyeletével végezték el. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Remington Smart Edge Pro” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. Az arc egyik és másik felének borotválási idejét a tesztvezető mérte le. A tesztalanyok borotválkozás után egy elektronikus kérdőív segítségével értékelték az arcuk egyik, illetve másik felén tapasztalt borotválkozási hatékonyságot, az alábbiakat is beleértve: „alaposság”, „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint „bőrkímélés borotválkozás előtt és után”.
Az eredmények: Ami az „alaposság”, a „gyorsaság (hatékonyság)”, „a visszamaradt szőrszálak eltávolítása”, valamint a „bőrkímélő működés” szempontjait illeti, a „Braun Series 9” a háromnapos, illetve a 24 órás borostán mérhető borotválkozási hatékonyság esetében is jelentősen jobb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 99%) a „Remington Smart Edge Pro” borotvához képest. Mindezen felsorolt tulajdonságok kiértékelése a problémás területekre is vonatkozik. Háromnapos borosta esetén az arc egyik felén mért borotválkozási idő jelentősen rövidebb a „Braun Series 9” borotvával, mint a „Remington Smart Edge Pro” borotvával: a „Braun Series 9” esetében 106, míg a „Remington Smart Edge Pro” esetében 129 másodperc. Az 1–4. vizsgálatot jóváhagyta az ipi Institut

5. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Philips Series 9000” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 235_CD_314E)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: a SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2014. szeptember 15. – október 2.
Tesztalanyok: 22 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 23–49 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Philips Series 9000”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Philips Series 9000” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 30 másodperc után megszakították, hogy lemérjék, a borotvák milyen mértékben távolítják el a szőrszálakat.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Philips Series 9000” borotvához képest.

6. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Panasonic Lamdash 5 blade ES-LV 65” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 237_CS_314E)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2014. október 19–29.
Tesztalanyok: 28 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 22–47 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyok mindannyian rezgőkéses borotvahasználók, mivel mindkét tesztborotva rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Panasonic Lamdash 5” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 30 másodperc után megszakították, hogy lemérjék, a borotvák milyen mértékben távolítják el a szőrszálakat.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Panasonic Lamdash 5 blade ES-LV 65” borotvához képest.

7. vizsgálat

A „Braun Series 9”, valamint a „Remington HyperFlex Pro XR1370” borotvák borotválási hatékonyságának objektív mérése (teszt sorszáma: 217_CS_413S)

A teszt célja:

Objektív összehasonlítás arról, hogy milyen hatékonysággal távolítják el a tesztborotvák a háromnapos borostát.

A teszt leírása:

Helyszín: CPRC (Fogyasztóvédelmi &és termékkutató központ), Kronberg im Taunus
A tesztet végezte: SEICKEL piackutató intézet, Frankfurt
Időtartam: 2013. november 14–26.
Tesztalanyok: 24 férfit választottak ki az alábbi szempontok alapján:
Olyan 22–49 év közötti szakálltalan férfiak, akik hetente legalább ötször borotválkoznak szárazon, otthon használt borotvájuk négy évnél nem idősebb, és újonnan legalább 150 euróba kerül. A tesztalanyokat két részre osztották, vagyis a felhasználók 50%-a a körkéses, míg a másik 50%-uk a rezgőkéses borotválási rendszert tesztelte, mivel az összehasonlításban részt vevő borotvák egyike („Remington HyperFlex Pro”) körkéses, a másik („Braun Series 9”) pedig rezgőkéses borotválási rendszerrel rendelkezik. A tesztet háromnapos borostán végezték el.
Mérési módszer: Borotválkozás előtt és egy előre meghatározott borotválkozási idő után nagyító segítségével képeket készítettek az arcbőrről. Amikor fentről megnézték a képeket, a mérőrendszer automatikusan megállapította a szőrszálak számát és a látható szőrszálak hosszúságát.
Mérési paraméter: A borotválkozás alatt azt mérték, hogy milyen mértékben távolította el a borotva a háromnapos borostát. A mérés során kapott érték a mért szőrzet összhosszúsága. Ha egy borotva hatékonyabban működik, akkor ugyanannyi borotválkozási idő alatt rövidebb és kevesebb szőrt hagy, azaz a mérés során kapott érték nagyobb mértékben csökken. Ez megegyezik a vásárló által is szerzett vizuális benyomással. Mindkét tesztborotva eredményeit statisztikailag is összehasonlították a tesztcsoporttal.
A teszt kivitelezése: A tesztborotvákat a Seickel tesztmenedzsere felügyelte, és a méréseket is ő végezte el a tesztközpontban. A borotválkozás során kettéosztották az arcot: az egyik felét „Braun Series 9”, a másik felét pedig „Remington HyperFlex Pro” borotvával borotválták. Másnap a borotvákat megcserélték, és az arc másik felén használták őket. A borotválkozást 15 és 45 másodperc után megszakították, hogy elvégezzék a mérést.
Az eredmények: A „Braun Series 9” a háromnapos borosta esetében jelentősen hatékonyabb teljesítményt nyújtott (magabiztossági szint: 95%) a „Remington HyperFlex Pro” borotvához képest. Az 5–7. tanulmány elvégzését megerősítette a SEICKEL piackutató intézet: